25226486-ounlj

En kort historia av rasen tjeckoslovakiska Wolfdog
Historien om tjeckiska varghunden härstammar från 1955 då Karel Hartl började ta itu med att korsa Karpaterna varg med en schäfer. Inledningsvis utfördes korsningen som ett vetenskapligt experiment. Samt att den tjeckiska militären behövde en bättre gränspatrulls hund då schäfern inte höll måttet längre.
Några år senare, föddes idén att föda upp en ny ras och avelsmålet har varit att bevara utseendet på vargen, men bevara hälsan och de starka karaktärsdragen hos brukshunden.
Den första hybridvargen var brittiska & tyska Shepherd Caesar från Birch grove född 26/5 1958 i Libějovice. Vargen Brita gav grunden för den andra kullen, efter sammanslagningen med tyska Shepherd Kurt från Václavka. 
Den tredje kullen anslöt sig vargen Argo och tiken schäfer Asta från SNB . 
1977 kříženka III. Xela generation av PS omfattas av en varg som heter Sarika. Sarik parade senare en annan tik Urtu PS. 
Senaste blodvargen hölls fången 1983, återigen i Libějovice. 
Vargen Lejdy Deep zoo födde den sista kullen i den nya rasen. Far till hennes avkomma blev schäfer Bojar vom Shottenhof. Dessa hybrider börja kallas "Tjeckiska Alsace."
F1 -? PS F1 - Kazan från PS (x Lejdy Bojar)
F2 - Odin från PS F2 - Old PS
Fenotypisk mångfald av enskilda F1, F2, etc. var betydande. Genetik är inte bara matematik, från hybrider att föda upp en lång väg.
Bild nedan:. Prov släktforskning utsätts PS NO ättlingar korsar en varg och ett brev civila uppfödare Karel Hartl ing.:
Fig.1 - En kull av Pragborgen, Figur 2 - Alfa från Pragborgen, 3 och 4 - F4 - Lex från PS och PS Jilma
Trots den negativa attityden hos de dåvarande Kennel klubbar har uppfödare  fortsatt under ledning av Karel Hartl att avla. Han har under många år varit chefsrådgivare av uppfödning av rasen. Först, under ledning av Demokratiska folkarmén, bytte han namn till tjeckiska wolfdog. 
Entusiaster, ägare, uppfödare la ner ett enormt arbete som gav framgång 1981, då den tjeckiska kennelklubben godkände skapandet Kennel Club tjeckiska CSW.
1982/03/20 hölls det konstituerande sammanträdet i klubben och beslutade om namnbytet "Czechoslovakian Wolfdog." 

13 juni 1989 blev rasen godkänd av FCI för en försöksperiod och efter 10 år  1 999 slutgiltigt,  en internationell känd ras! ( godkännandet av rasen har RNDr Petr Dvorak att tacka för, som 1989 tjeckoslovakiska Wolfdog vid bolagsstämman i FCI i Finland. Utan hans kunnande och taktik, skulle  CSW misslyckats. Den ursprungliga rapporten från presidiet FCI var:... REKOMMENDERAS INTE för godkännande. )
På avelsrådet deltog en mängd uppfödare från Tjeckien och Slovakien.  Grundare  och stor främjaren av rasen tjeckoslovakiska Wolfdog Slovakien, blev Mr. Francis Rosik (kennel från Rosíková).
Efter kollaps av republiken i Tjeckien blev de  beslutat att Slovakien blir beskyddare över rasen,. 
Historiska fotografier CSW:
Holešovice Market 1986. En specialutställning och avel CSW. Hunden på bilden är Arion Magnesium, ägare av A. Zejda.
 
Serviceavdelningen hundar VB - Tuchoměřice. På åttiotalet var han CSW, som kom från PS Bratislava.Föraren Louis Pinc. (Namnet på hunden inte kunde bestämmas)


Rep PS 1990, 11 år, som presenterades vid Världsutställningen i Brno i klassen veteraner. Rep att bli en modell för en lång tid och möjlighet att skapa önskad typ av tjeckoslovakiska Wolfdog. Rep själv härstammar från inavels far till dotter och matematiskt räkna ut om vargen blod i ådrorna, dostneme siffran 42%. Under sin karriär som avelshund gav han över 250 avkommor! 

Utseende
Ceskoslovenský vlciak är en hund större än en medelstor, ett utseende och rörlighet som påminner om vargen. Tikars storlek i manken ska vara minst 60cm. En viktig ras karaktär är att den vita varg mask runt munnen finns med det berömda Z , smala, sneda bärnsten ögon, varg grå i pälsen med nyanser från silver till mörkgrå, rakt och mycket tjock päls, korta öron och en svans som sträcker sig till hasen, smala hållning, framtassar vinklade utåt 
linje och kors är optiskt platta, långa ben.  Den typiska gång är en låg trav rymliga.
 

Egenskaper
Ceskoslovenský vlciak är en härlig hund, Är dock ibland misstänksam mot främlingar den inte känner, Den lämpar sig för utställningar och träning för den som har tålamodet. Vi kommer inte förneka att utbildningen är hårdare än mot en schäfer. Precis som socialisering ska även vardags lydnad tränas in i ett tidigt stadium. När det gäller den här rasen är det av högsta vikt att du har hunden under fullständig kontroll genom rösten. Till skillnad från ett vanligt missförstånd när det gäller CsV kommer du inte att förstöra hundens karaktär genom träning. Hundar är hierarkiska flock djur, deras psykiska välbefinnande grundar sig på att det vet exakt vilken position de har i flocken och att de har en ledare att följa. Det är den här flock mentaliteten som gjorde att hundar kunde domesticeras, en hund betraktar sin mänskliga familj som en flock och ser sin ägare som flock ledare.
När din hund så småningom är välsocialiserad och tränad finns det inga gränser för vilka aktiviteter ni kan delta i. Den passar utmärkt som vandrings eller sök hund för sin fantastiska näsa. Var dock försiktig med att överarbeta valpar medan deras skelett fortfarande växer.
En Tjeckisk varghund kan inte alltid placeras om på samma sätt som en vanlig hund, de är extremt beroende av sin flock och omplaceringar kan leda till svår stress hos hunden vilket kan visa sig i form av oönskade beteenden. Därför bör man tänka sig för både en och två gånger innan man skaffar sig en , man skall veta hur ens liv ser ut ett tag fram över med jobb, bostad och familj.
För rätt ägare- som är villig att dela sitt hem och sin familj med sin CSV samt ägna tid,energi, socialisering, uppfostran och utbildning. Är CSV en fantastisk varelse och livskamrat.