Skärmavbild 2020-08-01 kl. 08.47.58

En kort historia av rasen Ceskoslovensky Vlciak
Historien om den tjeckiska varghunden härstammar från år 1955, då Karel Hartl började ta itu med att korsa Karpatisk varg med schäfer. Inledningsvis utfördes korsningen som ett vetenskapligt experiment. Samt att den tjeckiska militären behövde en bättre gränspatrullshund, då schäfern inte höll måttet längre. 

Den första varghybriden var Caesar från Birch grove född 26/5 1958 i Libějovice. Vargen Brita gav grunden för den andra kullen, efter sammanslagningen med tyska Shepherd Kurt från Václavka. 
Den tredje kullen anslöt sig vargen Argo och tiken schäfer Asta från SNB . 
1977 kříženka III. Xela generation av PS omfattas av en varg som heter Sarika. Sarik parade senare en annan tik Urtu PS. 
Senaste blodvargen hölls fången 1983, återigen i Libějovice. 
Vargen Lejdy på Deep zoo födde den sista kullen i den nya rasen. Far till hennes avkomma blev schäfer Bojar vom Shottenhof. Dessa hybrider börja kallas "Tjeckiska Alsace."

Trots den negativa attityden hos kennelklubbar, har uppfödare fortsatt under ledning av Karel Hartl att avla. Han har under många år varit chefsrådgivare av uppfödning av rasen. Först under ledning av Demokratiska folkarmén, bytte han namn till Ceskoslovensky vlciak. 
Entusiaster, ägare & uppfödare la ner ett enormt arbete som gav framgång 1981, då den tjeckiska kennelklubben godkände skapandet av CSV Klubben i landet. 

13 juni 1989 blev rasen godkänd av FCI för en försöksperiod och efter 10 år, 1999 -  blev det en internationell känd ras! (Godkännandet av rasen har vi RNDr Petr Dvorak att tacka för, Utan hans kunnande och taktik, skulle  CSV misslyckats. Den ursprungliga rapporten från presidiet från FCI var:... REKOMMENDERAS INTE för godkännande. )
På avelsrådet deltog en mängd uppfödare från Tjeckien och Slovakien.  Grundare och stor främjaren av rasen i Slovakien, blev Mr. Francis Rosik (kennel från Rosíková).
Efter en kollaps av republiken i Tjeckien, blev det beslutat att Slovakien blir ansvarig över rasen. 
----------

Utseende
Ceskoslovenský vlciak är en hund större än en medelstor, ett utseende och rörlighet som påminner om vargen. Tikars storlek i manken ska vara minst 60cm. En viktig raskaraktär är att den vita vargmasken runt munnen finns med det berömda Z:at på kinden. Smala, sneda bärnstensfärgade ögon, varggrå i pälsen med nyanser i silver till mörkgrå, rakt och mycket tjock päls. Korta öron och en svans som sträcker sig till hasen. Smal hållning, framtassar vinklade aningen utåt, linje och kors är optiskt platta, och de ska ha långa ben. Den typiska gångarten är en låg, vargliknade trav.
 
Egenskaper
Ceskoslovenský vlciak är en härlig hund, kan dock ibland vara misstänksam mot främlingar den inte känner. Den lämpar sig för utställningar och träning för den som har tålamodet. Vi kommer inte förneka att det är svårare att träna dem än mot en schäfer. Precis som socialisering, ska även vardagslydnad tränas in i ett tidigt stadium. När det gäller den här rasen är det av högsta vikt att du har hunden under fullständig kontroll genom rösten. Till skillnad från ett vanligt missförstånd när det gäller CsV, så kommer du inte att förstöra hundens karaktär igenom träning. Hundar är hierarkiska flock djur, deras psykiska välbefinnande grundar sig på att det vet exakt vilken position de har i flocken och att de har en ledare att följa. Det är den här flock mentaliteten som gjorde att hundar kunde domesticeras, en hund betraktar sin mänskliga familj som en flock och ser sin ägare som flock ledare.
När din hund så småningom är välsocialiserad och tränad finns det inga gränser för vilka aktiviteter ni kan delta i. Den passar utmärkt som vandrings eller sökhund/nosework/spår för sin fantastiska näsa. Var dock försiktig med att överarbeta valpar medan deras skelett fortfarande växer.

En Tjeckisk varghund kan inte alltid omplaceras på samma sätt som en vanlig hund, de är extremt beroende av sin flock, och omplaceringar kan leda till svårstress hos hunden. Det kan  i sin tur  leda till oönskade beteenden. Därför bör man tänka sig för både en och två gånger innan man skaffar sig en , man skall veta hur ens liv ser ut ett tag fram över med jobb, bostad och familj.
För rätt ägare- som är villig att dela sitt hem och sin familj med sin CSV samt ägna tid,energi, socialisering, uppfostran och utbildning. Är CSV en fantastisk varelse och livskamrat.